Durleigh Reservoir, Enmore Road, Durleigh, Bridgwater, Somerset, TA5 2AW 2020

FiveRivers were contracted to Design & Build, two multi-benefit wetlands to improve the quality of water entering the drinking water reservoir, whilst significantly enhancing wildlife and biodiversity.

The scheme involved excavating two wetlands on the same site. A naturalised wetland was designed to capture course sediment and silt by connecting the Durleigh Brook back to its floodplain. The other, an engineered wetland, was designed to improve the quality of supply from the Bridgewater and Taunton Canal, and also recycled water from the water works with respect to sediment, nutrients and pesticides.

The design of the two wetlands will in the long term reduce sediment ingress into the reservoir and the resulting costs relating to the treatment of the raw water for supply.

42,500 marginal plants planted

25,000m3 of excavated material from the new wetlands were regraded outside of the floodplain

Project requirements

The problem

To design multi-benefit wetlands with the appropriate retention times, trap contaminated silt in key areas to enable effective silt removal in the future. Incorporate all site won material within the scheme, to significantly reduce the requirement to import clay, gravels, and woody material. Innovative design and use of material enabled the project to be delivered on a tight budget.

Our approach

The solution

Wetland 1’s objective is to breakout the Durleigh Brook from its heavily incised, tree lined channel, reconnect to its floodplain and provide sedimentation areas to capture course sediment and silt. Durleigh Brook did not have any telemetry data so a comparative channel, with similar catchment size and geology was used to calculate dimensions of the new channel and wetland features. We worked closely with the Client to utilise their local knowledge to maximise design benefits. On completion of the Durleigh Brook wetland, gravels from the former channel were returned to supplement gravel discovered during excavation, this minimised imported material and reduced construction costs and the carbon footprint of the project.

Wetland 2 is a canal water backwash wetland, with a designed retention time exceeding 7 hours. The first and deepest cell within the wetland was designed to allow for initial sediment deposition following input from the wastewater back wash and canal inputs. The further two cells were designed as marshy wetland areas planted with marginal species, adding further treatment for nitrates and pesticides along with improvements to biodiversity. The Canal Backwash Wetland will have two years to establish before treatment of water will begin.

In addition, downstream of the wetland, the water passes through wet woodland before entering the reservoir. Here leaky dams and additional ditch blocking features were installed as a final screening process to remove any remaining suspended solids.

Project outcomes

The results

Wetland 1 – Construction of 450m of new channel with 8000m2 of new wetland and floodplain

Wetland 2 – Excavation of 5,200m2 of sediment traps and ponds with 2600m2 of multi-species reed filter beds.

There is long term monitoring in place to compare chemical and biological data and to see the effectiveness of the works.

Contact us today.

Discuss your needs

Our services

Services implemented.

Martin Whitfield - Commercial Director at Five Rivers

Contact us

Looking to talk to an expert?

Martin Whitfield

Managing Director

Get in touch by either phone or email to speak with Martin and discuss your needs.